Square photo of Avgolemono soup.
delicious

Avgolemono (Griekse Kippensoep Met Citroen + Ei)

Ga naar Recept – Afdrukken

Avgolemono soep (Griekse Kippensoep Met Citroen En Ei) is zonder twijfel de beste soep ter wereld. Avgolemono saus wordt geroerd in een eenvoudige kip- en rijstsoep, een luxe saus gemaakt van geëmulgeerde eieren, citroensap en hete bouillon. Het resultaat geeft de soep een rijke en romige textuur zonder toegevoegde zuivel, plus het zit boordevol voedingsstoffen zoals eiwitten en vitamine C!

Overhead foto van een witte kom Avgolemono-soep met citroenen eromheen.

Avgolemono is alles wat je ooit uit een soep zou willen. Het is eenvoudig en licht, maar toch stevig en bevredigend. Het heeft een luxe romige textuur, maar er is nergens melk of room. Dat is gewoon de Avgolemono-saus – eieren gemengd met citroensap en grondig geëmulgeerd en getemperd met hete bouillon en vervolgens toegevoegd aan de soep. Het voegt ook een heel interessante schuimige textuur toe aan de bovenkant van de soep – kijk goed naar de bovenstaande foto. Zie je de kleine bubbels? Denk aan gin-fizz. Absoluut heerlijk.

Wat is Avgolemono-saus?

ongeveer vertaald, Avgolemono betekent “De nectar van de goden.” Grapje. Het betekent ei-citroensaus (avgo=ei; lemono=citroen). In dit geval wordt het geroerd in kippen- en rijstsoep. Je kunt ook avgolemono-saus over druivenbladeren serveren (dolmathes), kip, lam, gehaktballen, enz. Het is een soort citrusjus.

Je maakt het door eieren en citroensap te mengen en vervolgens geleidelijk zeer hete bouillon toe te voegen terwijl je mixt om de eieren te temperen.

Sommige mensen worden geïntimideerd door het maken van avgolemono-saus. Goed gedaan, het is extreem glad en romig. Maar de eieren kunnen soms schiften, wat resulteert in een minder dan ideale (maar toch lekker!) textuur.

Nooit bang zijn! ik heb wat onfeilbare tips voor het maken van de zachtste, meest perfect geëmulgeerde Avgolemono-saus voor deze soep. Het is eigenlijk heel gemakkelijk om te doen en zo bevredigend!

Tips voor het maken van een supergladde Avgolemono

 1. Gebruik een blender! Een blender mixt de eieren en het citroensap op zo’n hoge snelheid, en het is gemakkelijk om de hete bouillon geleidelijk bij het mengsel te gieten terwijl de blender aan staat.
  • Geen staafmixer? gebruik een elektrische handmixer in plaats daarvan en maak de saus in een kom.
  • Jij kan, gebruik natuurlijk een garde en meng heel krachtig, zoals de yaiyais in vroeger tijden deden. Maar het is moeilijker om op deze manier een echt mooie gladde saus te krijgen.
  • Opmerking: een grote keukenmachine werkt voor kleine hoeveelheden avgolemono-saus; anders kan het overlopen.
 2. Zorg ervoor dat de bouillon KOKEND heet is. Ik zorg ervoor dat de bouillon kookt voordat ik deze aan de saus toevoeg. En voeg het toe extreem geleidelijk toe aan het ei/citroen mengsel.
 3. Bij het toevoegen van de avgolemonosaus aan de soep, zet het vuur uit. Vergelijkbaar met soepen waaraan zware room is toegevoegd (zoals vissoep)wil je zeker weten dat de soep helemaal niet kookt, anders kan hij schiften.
 4. Eindelijk, roer wat klontjes koude boter door de soep nadat het allemaal gedaan is.
  • Het toevoegen van boter zal niet alleen de zuurgraad van het citroensap verminderen, maar helpt alles verder te emulgeren. Dit werkt op dezelfde manier door koude boter aan een pansaus toe te voegen, waardoor het een beetje dikker en homogener wordt.

Ingrediënten en vervangingen

 • kippen bouillon
 • Gekookte kipIk maakte mijn eigen bouillon en kookte kip in mijn slowcooker. Dit is ook een goede manier om rotisserie-kip, overgebleven gebraden kip of zelfs gepocheerde kipfilets te gebruiken (je kunt ze eventueel in de soep pocheren terwijl de rijst kookt).
 • Rijst- Ik gebruik graag langkorrelige witte rijst (Basmati) omdat het zo snel kookt. Omgezette rijst is traditioneler. Gebruik wat je maar wilt, houd alleen de kooktijden in de gaten voor verschillende soorten.
 • Uien en Selderij – soms voeg ik ook wortelen toe. Of u kunt deze weglaten, vooral als u een goede, smaakvolle kippenbouillonbasis gebruikt.
 • Boter- of ghee of olijfolie voor een zuivelvrije versie.
 • eieren
 • citroensap – Ik hou van een heleboel! Je kunt gerust minder gebruiken als je gevoelig bent voor citroensmaak (hoewel de toegevoegde boter de zuurgraad behoorlijk vermindert).

Scroll naar de onderkant van het bericht voor het volledige recept, inclusief de hoeveelheden ingrediënten en gedetailleerde instructies.

Hoe maak je Avgolemono Soep

 1. Eerst, gebakken selderij en uien in boter. Ik gebruik mijn Dutch Oven graag.
 2. Voeg kippenbouillon toeaan de kook brengen.
 3. Adder, dek af en laat sudderen tot de rijst gaar is.
 4. Dan, voeg gekookte kip toe toe aan de soep en laat het een paar minuten opwarmen tot alles warm is.
Procescollage van het sauteren van bleekselderij en uien in boter, het toevoegen van bouillon, rijst en kip in een Nederlandse oven.
 1. Nu is het tijd om maak de avgolemonosaus. Voeg eieren en citroensap toe aan je blender. Samensmelten. Terwijl de blender aan staat, heel langzaam voor in zeer hete kippenbouillon. Een glazen maatbeker met schenktuit is hiervoor ideaal – zap hem gewoon in de magnetron tot hij kokend heet is en giet hem er dan geleidelijk in. Laat de blender draaien totdat alle bouillon is toegevoegd. Het resultaat is een zachte en schuimige avgolemonosaus (zie foto hieronder).
 2. Zet het vuur van de soep uit. Voor in de avgolemonosaus, terwijl je roert.
 3. Eindelijk, roer er wat klontjes koude boter door toe aan de soep tot ze gesmolten zijn.
 4. Serveer met vers gemalen peper er bovenop.
Procescollage die het maken van Avgolemono-saus in een blender laat zien en in kippenrijstsoep giet.

Veelgestelde vragen over Avgolemono

Kan ik Avgolemono zuivelvrij maken?

Ja! Gebruik gewoon ghee of olijfolie in plaats van boter.

Kan ik een vegetarische Avgolemono-soep maken?

Veilig! Gebruik groentebouillon in plaats van kippenbouillon en gebruik het kippenvlees voor groenten zoals spinazie of champignons, of een plantaardig eiwit zoals witte bonen of kikkererwten.

Kan ik Avgolemono-soep invriezen?

Helaas zal het invriezen van deze soep resulteren in een gescheiden, gestremde textuur. Het is echter nog steeds heerlijk, en ik raad aan om het in te vriezen en eventuele restjes weg te gooien waar je geen tijd voor hebt!

Hoe kan ik Avgolemono opwarmen om te voorkomen dat de eieren gaan stremmen?

Verwarm de soep zachtjes en breng hem niet aan de kook. Ik doe het meestal een minuut in een kom in de magnetron, roer en magnetron nog een minuut. Verwarm op de kookplaat op middelhoog of laag en roer regelmatig, zet het vuur uit voordat het kookt.

Overhead flatlay foto van een kom Griekse kippen-citroen-eiersoep met citroenen, boter en eieren eromheen.

Andere recepten voor kippensoep

Wist je dat het becommentariëren en beoordelen van recepten een van de beste manieren is om je favoriete foodbloggers te steunen? Als je dit recept hebt gemaakt, klik dan op de sterren hieronder om commentaar te geven en dit recept te beoordelen en/of foto’s te delen op sociale media met de hashtag #bowlofdelicious of @bowlofdelicious te taggen!

Vierkante foto van Avgolemono-soep.

Avgolemono Soep (Griekse kippensoep met citroen en ei)

Avgolemonosoep is Griekse kip-rijstsoep met citroen en ei. Avgolemonosaus super smeuïg en romig maken is gemakkelijk met deze tips! Dit is een stevige, knusse soep die heerlijk is voor een koude dag of als je je niet lekker voelt. Het zit boordevol eiwitten en vitamine C

Afdrukken
Pijnboom
gemist

Race: soep

Keuken: Grieks

Voorbereidingstijd: 20 minuten

Kooktijd: 25 minuten

Totale tijd: 45 minuten

Diensten: 8 porties

calorieën: 282calorieën

Schrijver: Elizabeth Lindemann

ingrediënten

 • 4 eetlepels boter verdeeld (of ghee/olijfolie, zie toelichting)
 • 2 ribben selderij fijn in blokjes gesneden
 • 1 ui fijn in blokjes gesneden
 • 8 kopjes kippenbouillon/bouillon verdeeld
 • 1 beker langkorrelige witte rijst of een andere soort (zie opmerkingen)
 • 2 kopjes gekookte kip zoals rotisserie
 • 5 eieren
 • 3/4 beker citroensap van ongeveer 4-5 citroenen (meer of minder als je wilt – zie opmerkingen)
 • zout en vers gemalen peper proeven

instructies:

 • Smelt 2 eetlepels boter in een grote, zware pan met deksel (zoals een Dutch Oven). Voeg de in blokjes gesneden bleekselderij en uien toe. Sauteer op middelhoog vuur tot ze zacht zijn (ongeveer 3 minuten).

 • Voor in 6 kopjes kippenbouillon (bewaar de andere 2 kopjes) evenals ongeveer 1/2 theelepel zout. Aan de kook brengen. Voeg de rijst toe (1 kopje). Roer, dek af en laat 15 minuten op laag sudderen, of tot de rijst volledig gaar is.

 • Voeg het gekookte kippenvlees toe (2 kopjes) naar de pot. Roer, dek af en laat 3-5 minuten op laag sudderen, tot de kip verwarmd is.

 • Terwijl de kip aan het opwarmen is, maak je de avgolemonosaus. Voeg de eieren toe (5) en citroensap (3/4 kopjes) naar je blender. Verwarm de resterende 2 kopjes kippenbouillon in de magnetron in een glazen maatbeker tot het kookt (of op het fornuis in een kleine pan).

 • Zet de blender aan en mix de eieren en het citroensap grondig. Terwijl de blender draait, Giet er heel geleidelijk de 2 kopjes hete kippenbouillon bij. Blijf mixen tot alle bouillon is toegevoegd. Je krijgt een schuimige, crèmekleurige saus.

 • Zet het vuur van de soep uit. Voeg de saus langzaam en geleidelijk weer toe aan de soep.

 • Voeg de overige 2 eetlepels (koude) boter toe aan de pan. Roer tot het gesmolten is. Proef en kruid indien nodig bij. Serveer met vers gekraakte zwarte peper erop.

Waarderingen

 • Opwarminstructies: Zorg ervoor dat u bij het opwarmen niet kookt. Verwarm zachtjes om te voorkomen dat de eieren gaan stremmen. Ik magnetron meestal 1 minuut in een kom, roer en magnetron nog 1 minuut.
 • Soep invriezen: Deze soep kan tot 6 maanden worden ingevroren in een luchtdichte verpakking, MAAR de textuur zal een beetje scheiden en de eieren zullen schiften. Het is nog steeds heerlijk, en beter dan restjes weggooien waar je niet op tijd bij bent!
 • Vegetarische versie: Kook de rijst en groenten in groentebouillon en laat het kippenvlees weg. Voeg andere groenten toe om het wat steviger te maken, zoals champignons en spinazie, en/of witte bonen of kikkererwten in plaats van de kip.
 • Zuivelvrije versie: gebruik olijfolie of ghee in plaats van boter.
 • Elke rijst kan worden gebruikt. Ik gebruik graag Basmati of een andere langkorrelige witte rijst omdat het maar 15 minuten duurt om te koken. De meer traditionele keuze is geconverteerde/parboiled rijst. Gebruik elke soort die je leuk vindt! Ik denk dat het heel goed zou zijn met wilde rijst voor een nootachtige, interessante smaak.
 • Ik hou van veel citroensap. Ik vind dat de meeste avgolemono-recepten slechts 1 citroen en een paar eieren nodig hebben en dat is gewoon niet genoeg. Soms gebruik ik hiervoor een hele kop citroensap! De toegevoegde boter vermindert de zuurgraad aanzienlijk. Als je gevoelig bent voor citroensmaak, neem dan gerust 1/4 kop of 1/2 kop sap.
 • De verstrekte voedingswaarde-informatie bevat geen toegevoegd natrium van kruiden naar smaak, eventuele optionele ingrediënten, en er wordt geen rekening gehouden met merken. Bereken het gerust zelf met deze calculator of door het recept toe te voegen aan Yummly.

Voeding

Portie: 1.5kopjes | calorieën: 282calorieën | Koolhydraten: 25G | eiwit: 19G | Vet: 12G | Verzadigd vet: 6G | Meervoudig onverzadigd vet: 2G | Enkelvoudig onverzadigd vet: 4G | Trans vet: 1G | cholesterol: 144mg | Natrium: 196mg | Potassium: 419mg | vezel: 1G | Suiker: 2G | Vitamine A: 384gebruikersinterface | Vitamine C: 10mg | Calcium: 46mg | Ijzer: 2mg

Voedingsinformatie Disclaimer

De verstrekte voedingswaarde-informatie is mijn beste schatting en bevat geen toegevoegd natrium van kruiden tot smaak, eventuele optionele ingrediënten, en er wordt geen rekening gehouden met merken. Ik gebruik een automatische API om deze informatie te berekenen. Bereken het gerust zelf met een van deze tools:

Zeer goed passende voedingsinformatiecalculator

Dit bericht verscheen oorspronkelijk op Bowl of Delicious op 5 februari 2014. Het is opnieuw gepubliceerd met nieuwe foto’s, verbeterde receptinstructies en meer relevante informatie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.